lørdag den 20. juli 2013

Styrker og svagheder blandt top senior QBs

Det vil nok til evig tid kunne diskuteres hvilke senior QBs der er den absolutte top. For at have en chance for at lave en liste som indeholder toppen af poppen så er der nogle kriterier som jeg mener er vigtige. Først og fremmest skal QB'en naturligvis være senior, hvilket også gør dem draft-interessante, men derudover er spilleres conference også en interessant faktor for mig. En QB som David Fales møder i løbet af en sæson betydeligt ringere defenses end eksempelvis A.J. McCarron og det er et perspektiv der er værd at have med i baghovedet, men når det så er sagt så er det den individuelle spillers egenskaber der er alt afgørende. 

Bemærk venligst at alle spillerne på denne liste er tilfældigt placeret.  

David Fales, San Jose State Spartans


Største styrke: Præcision

At spille i Western Athletic Conference (WAC) er uden tvivl en af faktorene der gør at Fales havde 72.5 completion percentage sidste sæson, dog skal det nævnes at dette ikke er en sigende faktor for Fales' fine statistiske resultat.

Ved flere lejligheder har Fales udvist elite præcision. Det ser næsten ud som om Fales placere bolden på den perfekte snor hver gang han sender den ovale bold igennem luften, samtidig med at han placere den i det spot der muliggøre yards after catch til hans receivere.

En af årsagerne til denne styrker hænger uden tvivl sammen med hans evne til at læse det defense han står overfor, men en anden væsenlig faktor er hans evne til at fornemme hvornår hans receiver er fri. Dette er kendetegn der uden tvivl vil hjælpe Fales fremad i hans 
karriere.

Største svaghed: Armstyrke/dybe bolde

Over korte distancer er Fales et bæst, hans beslutninger og evne til at lave pre-snap reads er formidabel, og når han skal slippe bolden hurtigt er noget af en gunslinger på den gode måde.


På den anden side er det en udfordring når Fales skal kaste de lange dybe bolde. Her kniber det både med præcision og styrke. Fales fungere generelt bedst i et West Coast offense, men en elite QB skal være i stand til at udnytte de dybe zoner i banen fra tid til anden, og dette er altså en kunst Fales ikke mestre endnu.

Fales har desværre en tendens til at sende lidt for meget luft under bolden når den skal langt, hvilket giver defensive backs en chance for at komme tilbage og dække receiveren. 



Derek Carr, Fresno State Bulldogs



Største styrke: Fysiske egenskaber (Arm/kaste styrke, størrelse og adræthed)

Med Russell Wilson, Colin Kaepernick og ikke mindst Robert Griffin III, er
 dual-threat quarterbacks i højere grad blevet populære, ikke mindst blandt seere og publikum. En af disse er Fresno State's Derek Carr, der tilfældigvis er lillebror til det tidligere overall #1 NFL Draft Pick David Carr. 

At være bror til David Carr er nok ikke den bedste NFL reklame, eftersom David ikke har høstet nævneværdig succes i NFL, og er idag back-up for Eli Manning i New York Giants.

For at vende tilbage til Derek så har han et af de renest og hurtigste kast i college football, og Carr's evne til at slippe af med bolden under alt hast er et kendetegn der er værd at bemærke.

Ligeledes er Carr også rigtig godt sammensat fysik, og hans adræthed muliggøre at han kan komme på ydersiden af lommen og udnytte hans arm- og/eller benstyrke. Disse egenskaber er med til at gøre Carr til en offensiv koordinators drøm.


Største svaghed: Fornemmelse for pres i lommen og indvendigt ur

At have, og fornemme, sikkerhed i lommen er lidt en døende egenskab i college football i takt med at flere og flere hold spiller shotgun-heavy spread offensive system. Dette gør det også meget svært at få en præcis indikation af hvor god en college QB i virkeligheden er til at vurdere og fornemme presset inde i lommen. Ikke desto mindre er Carr's mangler på dette område ikke til at tage fejl af. Dette resultere i at Carr har en tendens til at forringe hans kast under pres.

Ligeledes har Carr problemer med sit indre ur, hvilket skal forstås på den måde at han holder for længe på bolden, hvilket resultere i sacks som kunne være undgået.

I denne sæson vil Carr være starter for tredje sæson i træk, og der skal forbedres på kritikpunkterne hvis han skal have en større succes i NFL end hans bror har haft.




Stephen Morris, Miami Hurricanes


Største styrke: Arm styrke og adræthed

Nu vi er ved dual-threat quarterbacks kan vi ikke komme udenom Stephen Morris fra Miami. Hvis vi kun kigger på Morris' fysiske tilstand er der ikke mange quarterbacks, hvis nogen, der kan matche Morris' niveau og rå talent. 

Trods sin formidable adræthed bruger Morris ofte sin arm frem for sine ben, og er dermed stadig en pass-first QB, hvilket gør ham rigtig farlig overfor et uopmærksom defense. Dette er typen af quarterbacks der får defensive koordinatore til at lægge søvnløse, også i NFL. Morris kan bevæge sig inde i lommen, udenfor lommen, og er der ikke nogen at kaste til løber han bare selv med bolden.

Største svaghed: Præcision og teknik

Morris har kun 17 starts på CV'et, så han har udviklingspunkter at arbejde med frem mod hans sidste sæson i college.

For at starte et sted så har Morris en stræk arm, men han har en tendens til ikke at udnytte den optimalt, i den forstand at han nogle gange tage dumme beslutninger hvor et kort kast havde været bedre end et langt forsøg. Dette er med til at reducere Morris' præcision hvor boldene ikke bliver kastet i dit vinduer der gør det nemt for receiveren at hive bolden ind.

Morris er en meget dygtig og dynamisk quarterback, en playmaker, men hans teknik og præcision sætter fra tid til anden en stopper for dynamikken. 



Tajh Boyd, Clemson Tigers


Største styrke: Adræthed og mobilitet 

Tajh Boyd's performance i sidste sæsons Chik-Fil-A bowl imod LSU var mindeværdigt, da han førte Clemson til en sejr over et af de bedste og mest talentfulde defenses i college football. 
Boyd's clutch kast og fysiske hårhed var tydelig og ligeledes var hans adræthed og mobilitet imponerende.

Største svaghed: Overblik, post-snap read, og beslutningstagen

I Dabo Swinney's Clemson Tiger offense skal Boyd ikke lave ret mange justeringer. Istedet er Swinney's system designet til at udnytte pre-snap matchups og udføre forudbestemte reads.

Pga. dette kommer Boyd nogle gange i problemer. Boyd har en tendens til at låse sig til en receiver og her kan Boyd godt gøre et bedre stykke arbejde, og udnytte hele banen bedre. 
Boyd's"lille" størrelse (ca. 1,85) gør det bestemt heller ikke nemmere for Boyd at bevare overblikket. 


A.J. McCarron, Alabama Crimson Tide


Største styrke: Teknik og Football IQ

A.J. McCarron er en utrolig klog QB og beskytter af bolden. Han er sjælen skyld i turnovers og laver sjælen mange fejl - hvilket også kan ses på A.J's stats hvor han er FBS leader med 175.3 efficiency rating og utroligt imponerende 10-1 touchdown-to-interception ratio fra sidste sæson. Bemærk her at McCarron spiller i den stærke SEC, hvilket ikke gør hans stats mindre imponerende.

Udover at vide hvor han skal sende bolden hen, så har McCarron også en rigtig god teknik der gør at han har en super præcision over hele banen. Overordnet set er McCarron's teknik spot-on.


Største svaghed: Evne til at vinde tid udad lommen, og f
ornemmelse for pres i lommen 

Eftersom McCarron spiller i Alabama har han også en klasse offensive line til at beskytte sig, og producer en masse tid i lommen, så det er ikke tit man får mulighed for at se McCarron under ekstrem pres i lommen. Ikke desto mindre kunne man fra tid til anden opleve en McCarron der var nødt til selv at skabe tid, og det gik sjælen super godt. 
Men igen, pga. af den ekstremt talentfulde offensive line, er det meget sjælen man ser McCarron med benene på nakken, og det vil ikke komme som en overraskelse hvis Alabama for tredje sæson i træk vinder BCS National Title uden at McCarron bliver nødt til at løbe efter mere tid til sine kast.


Aaron Murray, Georgia Bulldogs 



Største styrke: Fornemmelse for pres i lommen og football IQ

Murray er tredje-års-starter og har allerede haft 40 kampes erfaring bag center og er konstant blevet bedre år efter år. Murray er ikke karakteristisk ved en super stærk arm, hurtige ben eller succes trods højde (ca. 1,85). Det der gør Murray så god er at han gør alle de små ting rigtigt.

Det er ting som små justeringer ved line of scrimmage, eller forstå defensive ruter og systemer, og så laver Murray et rigtig godt pre-snap read. Dette kombineret med fantastisk fodarbejde, sejhed, bevægelse i lommen og ikke mindst teknik er de ting der er med til at gøre Murray til en meget se-værdig quarterback og et meget dygtig talent.
Største svaghed: Størrelse (1,85m 95kg)

Ligesom Brees, har Murray ikke nogen imponerede højde eller størrelse. Det er hans sejhed og lederskab der gør forskellen for Murray. Pga. skader og vigtigheden af quarterbacken er størrelsen en vigtig egenskab blandt quarterbacks, så hvad Murray ikke har i størrelse er han "tvunget" til at have i sejhed.

RGIII (NFL QB Redskins), var også en QB der blev sat spørgsmålstegn ved før NFL Draften 2012, men han har kompenseret med han formidable playmaker-ability, adræthed og kastearm. Men netop RGIII har lidt under skader.

Desværre for Murray kan han ikke gøre meget ved hans højde, og 1,85 er ikke prototypen på en NFL Quarterback, men dermed ikke sagt at Murray ikke kan blive en elite QB i NFL, vi har set en del "små" QBs i NFL de seneste par sæsoner. 

Ingen kommentarer :

Send en kommentar